Når der er problemer med forbrugernes forståelse af huseftersynsordningen, skyldes det ikke tilstandsrapporten – men urealistiske forventningerne til ejerskifteforsikringen. Det mismatch betyder nu, at yderligere to udbydere af ejerskifteforsikringer forsvinder fra det danske marked. 

Af Tinne Vestergaard Nielsen

Engang var der 25. Nu er der under det halve: Forsikringsselskaberne trækker sig én for én fra markedet for ejerskifteforsikringer. Landets største udbyder, TRYG, har lige trukket stikket og nu står underleverandøren af FRIDAs ejerskifteprodukt, Quodos, på randen af konkurs. Det er ikke længere en overdrivelse at tale om en ejerskifteforsikring i krise.

Når det tilsyneladende er så uattraktivt at tilbyde ejerskifteforsikringer til danske boligejere, forklarer TRYG det i en artikel i Berlingske i dag med, at ejerskifteforsikringen er et ekstremt komplekst produkt, som kunderne ofte har alt for høje forventninger til.

Ny tilstandsrapport løser ikke problemet 

Ifølge direktør i BFBE, Bjørn B. Christiansen, er netop dét et symptom, der skal tages meget alvorligt. Det undrer ham derfor også, at det er tilstandsrapporten, der skal laves om fra 1. februar næste år:

”Huseftersynsordningens akilleshæl er ejerskifteforsikringen. Ikke tilstandsrapporten. Det er først og fremmest her, forståelsesproblemerne ligger. Det er derfor her, man skal sætte ind, hvis man for alvor ønsker en bedre ordning for forbrugerne. I stedet bruger man krudtet på at lave en ny tilstandsrapport, med et helt nyt karaktersystem, der både vil forringe boligkøbers dækning af ejerskifteforsikringen og samtidig gøre forvirringen total blandt både forbrugere, forsikringsselskaber og de bygningssagkyndige i mange år fremover”, siger han.

Flere skader og dårligere dækning 

En analyse fra BFBE viser, at den nye tilstandsrapport vil betyde flere skader med dårligere forsikringsdækning for de boligkøbere, der skal tegne ejerskiftforsikring efter 1. februar. Samtidig står boligsælgere, der ikke når at sælge huset indenfor 6 måneder, med værdiløse rapporter, da rapporterne ikke kan ”oversættes” til det nye karaktersystem og dermed fornyes.

”Det er simpelthen ikke forsvarligt at jeopardize med forbrugernes tillid på den måde. Og jeg synes ikke, at det er urealistisk at frygte, at den nye tilstandsrapport kan blive dét, som sender en allerede udfordret ejerskiftforsikring på katastrofekurs og dermed kommer til at true hele huseftersynsordningen”, siger BFBE direktør.

Den nye tilstandsrapport er endnu ikke godkendt af erhvervsminister Rasmus Jarlov. BFBE arbejder for at bibeholde skadesdefinitionerne fra den eksisterende karakterskala i tilstandsrapporterne.

Læs artiklen om ejerskifteforsikringen fra Berlingske her.

EJERSKIFTEFORSIKRINGEN ER HUSEFTERSYNSORDNINGENS AKILLESHÆL